Tips för dig nybörjare

Hej alla!

För er som inte vet detta, så har transportstyrelse en jättefin och välskriven PDF med råd och tips till dig som vill paddla kanot, du kan hitta det här: https://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/publikationer/sjofart/trans-064-broschyr-kanotliv_a5-sv.pdf

Den här guiden kan vara bra framför allt för den som är nybörjare, tycker jag.

När vi pratar om kanot pratar vi om fler än en saker, det är kajaker, kanadensare och SUP-brädor. (SUP står för Stand Up Paddleboard) Ifall ni undrar vad kanot handlar om. Så du ska vara klart med vad du vill ha för kanot, är det en kajak eller kanadensare? Vad du ska ha för kanot beror väldigt mycket på vad du ska göra eller snarare sagt i vilken miljö du ska befinna dig. I Sverige har vi så många olika miljöer och tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt bland vår vackra landskap.

Oavsett vilken du väljer är det extremt viktigt för dig att du har en flytväst! Du ska ha den på dig och andra som är med dig ska också ha på sig sina egna, oavsett väder. Den ska sitta fast, du ska alltså knäppa den ordentligt men låta dig paddla obehindrat med flytvästen på. Det finns människor som trots sin okunnighet att simma eller för den delen rädsla för vattnet tar sig ut på en kanot och paddlar. För de finns det även räddningsvästar, de ska man TESTA att simma med först så man vet hur det känns och hur det funkar.

Det är också viktigt att du tänker på din paddel, den ska passa din kropp en paddel ska du sätta ner på marken och den ska nå upp till hakan, detta främst för kanadensaren men till kajak ska den vara lite kortare.

Sen när du tar dig ut tänk på att ha följande saker med dig?

Flytväst, kläder efter väder, Ombyte i händelse av ofrivilligt bad eller väderomslag, vattentät påse, dricksvatten, keps, solskydd och eventuellt en glasögonsnodd, mobil i vattentätt fodra, helst en första hjälpens låda, reparationskit.

Bra nu har du allt du behöver, ut med dig och paddla.

Lämna ett svar

Stäng meny